پیامهای اختصاصی مربوط به "پيشگيري از مسمومیتهای ناشي از مواد غذايي و گياهان سمي"
*باکتریها، ویروسها، قارچها، مواد افزودني غیرمجاز، فلزات سنگين، باقيمانده سموم نباتي از عوامل مهم ايجاد مسمومیتهای غذايي محسوب میشوند.
* مسموميت با مواد غذایی میتواند در اثر آلودگي غذا در جريان توليد فرآوردههای غذايي، تهيه و نگهداري آنها ايجاد شود.
* از مصرف کنسروهايي که در قوطي آنها آثار نشت، برآمدگي و فرورفتگی و زنگزدگی مشاهده میشود خودداري کنيد.
* آيا میدانید نوعي از مسموميت غذايي موسوم به " بوتولیسم " از کشندهترین انواع مسمومیتها به شمار میرود؟
* بوتولیسم در اثر مصرف مواد غذايي مانند سوسيس، کالباس، کنسرو ماهي، کنسرو ذرت، کنسرو لوبيا، کشک خام و عسل طبيعي که در شرايط نامناسب و غیربهداشتی تهيه و نگهداري شدهاند ايجاد میشود.
* علائم و نشانههای بوتولیسم بهصورت تأخیری (12 تا 24 ساعت بعد از مصرف غذاي آلوده به باکتري) و بهصورت تاري ديد، دوبيني، افتادگي پلک، عدم توانايي حرکتي، سختي در بلع، اختلال تکلم و يبوست ظاهر میشود.
* آيا میدانید اسهال يکي از علائم در بسياري از مسمومیتهای غذايي است؟
* مسموميت با گياهان سمی يکي از شایعترین علل بروز مسمومیتهای اتفاقي در کودکان در جهان به شمار میآید.
* مصرف يک گياه توسط حيوانات اهلي و وحشي، دليلي بر غيرسمي بودن آن براي انسان نيست.
* برخي از گياهان تزئيني موجود در آپارتمان ها و باغچهها میتوانند سبب بروز مسموميت در انسان شوند.
* در صورت بلعيدن قسمتهای مختلف يک گياه مانند ميوه، دانه و برگ آن توسط کودکان حتماً با مرکز اطلاعرسانی داروها و سموم با شماره 190 داخلی داخلی3 -کد2 تماس حاصل نماييد.
* سعي کنيد نام گياهان موجود در محيط کار وزندگی خود را بدانيد تا در موارد بروز مسموميت به گروه پزشکي اطلاع دهيد.
* مسموميت با گياهاني مانند خرزهره، ديفن باخیا، گل انگشتانه، آزالیا، شوکران و کرچک میتواند کشنده باشد. در صورت وقوع مسموميت با اين گياهان بيمار را در اسرع وقت به نزدیکترین مرکز درماني منتقل کنيد.
* مسموميت با قارچهای سمي بسیار خطرناک است. از مصرف قارچهایی که نوع آنها را نمیشناسید جداً خودداري کنيد.
* آيا میدانید برخي از قارچهای سمي در صورت مصرف خوراکي میتوانند باعث نارسايي حاد کبدي و مرگ شوند؟
* آيا میدانید تشخيص قارچهای سمي از انواع غير سمي از روي شکل ظاهري آنها کاري دشوار بوده و نياز به تجربه و تبحر دارد؟
* در منزل خود از نگهداری گیاهان تزئینی که دارای میوهها و ظاهر جذاب برای کودکان میباشند خودداری نمایید.
* کنجکاوی ذاتی کودکان زیر 5 سال و وجود جذابیت در شکل و رنگ بخشهای مختلف یک گیاه سمی منجر به بلعیده شدن آن توسط کودک میشود.
* شیره سمی برخی از گیاهان سمی آپارتمانی مانند دیفن باخیا و کالادیوم در صورت خورده شدن میتواند سبب تورم، خارش و سوزش مخاط دهان و خفگی و یا آسیب گوارشی فرد مسموم شود.
* برخی از داروهای گیاهی در صورت مصرف بیشازحد یا نابجا میتوانند مسمومیتهای منجر به مرگ ایجاد نمایند.
* بخور اکالیپتوس درصورتیکه بهاشتباه خورده شود، حتی در مقادیر کم (یک قاشق) میتواند کشنده باشد. از القای استفراغ در مسمومیت با این فرآورده خودداری نموده و مصدوم را سریعاً به بیمارستان منتقل نمایید.