پیشگیری از مسمومیت با قارچ‌های خودرو و سمی

تاریخ نامه: 27 اسفند 1403
شماره نامه:
با شروع فصل بهار و بروز شرایط مساعد در رشد قارچ‌های خودرو، همه ساله در ابتدای سال متاسفانه با موجی از مسمومیت های اتفاقی ناشی از مصرف خوراکی قارچ‌های خودرو و سمی روبرو هستیم. چنانچه به آمار بدست آمده از دانشگاه های علوم پزشکی کشور توجه نماییم، مشاهده می شود: در سال 1400، 797 نفر، در سال 1401، 301 نفر، در سال 1402، 518 نفر و در شش ماه اول سال 1403، 744 نفر در اثر مسمومیت با قارچ سمی به بیمارستان مراجعه کرده‌اند که نشان دهنده تعداد بالای قربانیان و شایع بودن این مسمومیت در کشور ما می‌باشد و متاسفانه مصرف خوراکی قارچ های خودرو و سمی، منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری شدن بسیاری از هموطنانمان شده است.  
آموزش  |   

بیشترین مسمومیت ناشی از قارچ سمی در سال 1402 مربوط به شهرهای استان اردبیل، گیلان، آذربایجان شرقی، لرستان و مازندران بوده است.

همانطور که مشاهده می شود مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های خودر در هموطنانی که در مناطق غربی، کوهستانی و یا مرطوب کشور زندگی می کنند بروز نموده است. این موارد با آموزش عمومی و اطلاع رسانی و ارائه هشدار به موقع قابل پیشگیری خواهد بود. به همین مناسبت هموطنان گرامی را به رعایت توصیه های عمومی ذیل دعوت می نماییم تا با توجه به آنها از بروز مسمومیت و مرگ ناشی از قارچهای سمی پیشگیری شود:

1.       از مصرف قارچ هاي خودرو مخصوصا قارچ‌هایی که در کنار تنه درختان (علی الخصوص درختان خشک شده) می رویند و يا قارچ هاي فله ای جمع آوري شده توسط افراد بومي، خودداري کنيد. برای حفظ سلامت خود و خانواده تان تنها قارچ‌هايي را که توسط مراکز مجاز و در بسته بندي هاي داراي مجوز مي باشند، خریداری و مصرف نماييد.

2.       شناسايي انواع خوراکي قارچ از انواع سمي تنها بر اساس خصوصيات ظاهري مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسي و گياه شناسي امکان پذير است. بنابراين به توصيه هاي برخي از افراد در تشخيص انواع سمي از  انواع خوراکي قارچ  توجه نکنيد.

3.       مصرف قارچ ها توسط پرندگان و ساير جانوران اهلي و وحشي، نشان دهنده غيرسمي بودن قارچ براي انسان نمي باشد.

4.       برخي از روش ها و معيارهاي سنتي مانند: تغيير رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، يا وجود حشرات دراطراف قارچ و محل رويش قارچ  معيار علمي و صحيحي براي تشخيص عدم سميت قارچ در همه موارد نيست.

5.       برخي از سموم موجود در قارچ های سمی، مقاوم به گرما بوده و فرآيندهاي آماه سازي غذا مانند: کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخريب کامل مواد سمي موجود در آن نمي باشد.

6.       در صورت بروز علايم و نشانه هاي گوارشي (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تاخيري (12-5 ساعت پس از مصرف خوراکي قارچ‌های خودرو)، هر چه سريعتر بيمار را به مرکز درماني تخصصي مسموميت ها  منتقل کنيد. در مواردی که علائم گوارشی بصورت تاخیری (با فاصله بیش از 6 ساعت از مصرف قارچ خودرو) رخ دهد این دسته از قارچ‌ها سمیت به مراتب بیشتری دارند و در سال‌های گذشته منجر به نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هموطنانمان شده است.

7.       انتقال سريع بيمار مسموم به يک مرکز درماني تخصصي مسموميت ها امکان درمان موفقيت آميز را افزايش مي دهد و هرگونه تاخير در اين امر سبب افزايش احتمال شکست درمان و حتي مرگ بيمار مي شود. بنابراين با مشاهده علايم و نشانه هاي باليني اوليه به ويژه از نوع تاخيري در فردي با سابقه مصرف خوراکي قارچ خودرو، از هرگونه خوددرماني و درمان علامتي پرهيز نموده و بيمار را در اسرع وقت به بيمارستان منتقل نماييد.

8.       در صورت امکان، نمونه باقي مانده قارچ مصرف شده توسط بيمار را براي شناسايي کادر پزشکي در بيمارستان به همراه داشته باشيد.

 

 

 

سالي سرشار از سلامتي و بهروزي براي شما هموطنان آرزو مي نماييم

ستاد مرکزي اطلاع رساني داروها و سموم

دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده‌های سلامت سازمان غذا و دارو

اسفند 1403- فروردین 1404

 

 



کلمات کلیدی:
مسمومیت.قارچ.سمی    

تاریخ بروز رسانی:   27 اسفند 1403

تعداد بازدید:   ۳
     
 

موارد مرتبط


ارسال نظر
ايميل :     
نام و نام خانوادگی :  
نظر :
 
حروف تصویر بالا :   
 
 

لینک به این صفحه
< >