1. کودکان زير 5 سال، پرخطرترین گروه سني ازنظر بروز مسموميت هستند.
2. کودکان خردسال ممکن است هر چيزي را به دهان ببرند. اين عمل بخشي از آموزش و درک اين گروه سني از محيط اطرافشان است و اين عمل زمینهساز بروز مسموميت است.
3. در هنگام بيماري کودکتان مراقب باشيد تا دوز تکراري دارو به وي ندهيد.
4. کیفدستی، ساک خريد و کیسههای نايلوني را دور از دسترس کودکان قرار دهيد. ممکن است داخل آنها وسايلي باشد که توسط کودک بلعيده شود و يا کودک ضمن بازي آنها را روي سرخود کشيده و سبب خفگي وي شود.
5. چنانچه دارای کودک هستید، از نگهداری گياهان و گلهای آپارتماني مانند خرزهره و ديفن باخيا در منزل خودداری نمایید.
6. گلها و گياهان آپارتماني را دور از دسترس کودکان قرار دهيد و هنگام بازي کودکان در فضاي باز مراقب آنها باشيد تا توسط گلها و گياهان سمي، مسموم نشوند.
7. ضمن اطمینان از غیر سمی بودن گیاهانی که در منزل نگهداری می نمایید، نام گياهان خانگي را به خاطر بسپاريد و آن را روي برچسبي کنار آنها بنويسيد.
8. بسياري از گياهان و گلهای آپارتماني مانند خرزهره و ديفن باخيا، سمي هستند و تماس پوست با آنها و يا به دهان بردن آنها منجر به مسموميت و سوختگی مخاط میشود.
9. مواد شيميايي، شوينده و سفیدکننده را در منزل در کمدهاي داراي قفل و دور از ديد و دسترس کودکان قرار دهيد.
10. درب کمدهايي که در آن مواد شيميايي خطرناک را نگه میدارید با قفل يا طناب محکم نمایید.
11. داروهاي مصرفي افراد خانواده را دور از دسترس کودکان نگهداريد.
12. در هنگام بروز مسائل و مشکلات خانوادگي، بيشتر مراقب کودکان باشيد. در اين شرايط کودکان در برابر حوادث و مسموميت اتفاقي آسیبپذیرترند.
13. هميشه پس از استفاده از مواد شيميايي سريعاً درب آن را ببنديد، ولي بدانيد هيچ ظرف دربستهای از دسترسي کودکان در امان نيست.
14. هیچگاه الکل و ضد يخ را در دسترس کودکان قرار ندهيد.
15. درصورتیکه کودک شما مادهای غیرخوراکی را بلعيد، با مرکز اورژانس 115 و يا مرکز کنترل مسمومیتها با شماره تلفن 190 داخلی داخلی3 -کد2 تماس بگيريد.
16. بلع باطري کوچک ساعت (باتری مینیاتوری) در کودک میتواند با عوارض جدي همراه باشد. در اين موارد کودک را سریعاً به يک مرکز درماني منتقل کنيد.
17. از دسترسی کودکان به اسباببازیهای دارای باتری، خصوصاً باتریهای دیسکی و مینیاتوری جلوگیری نمایید.
18. شماره تلفنهای زير را در دسترس و يا در کنار تلفن نصب نمایید: شماره تلفن پزشک کودک، شماره تلفن مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم 190، شماره تلفن اورژانس: 115.
19. محصولات شيميايي و شوينده، نفت و بنزين را هميشه در ظرف اصلي آن نگهداري کنيد. هیچگاه اين فرآوردهها را در ظرف مواد خوراکي (مانند بطري نوشابه) نگهداری نکنيد. اين عمل سبب خورده شدن اتفاقي اين مواد توسط کودکان میشود.
20. متأسفانه نگهداری شربت متادون (جهت ترک اعتیاد) در ظرف خالی نوشابه و شیشه خالی دارو، منجر به مسمومیت ناخواسته و مرگ دهها کودک شده است.
21. از نگهداری شربت متادون در داخل یخچال و در کنار بقیه نوشیدنیها خودداری نمایید.
22. شربت متادون جهت درمان ترک اعتیاد، بسیار سمی است. آن را دور از دسترس خانواده و در کمد قفلدار نگهداری نمایید.
23. به کودکان بياموزيد هیچچیزی ننوشند و يا نخورند مگر اينکه با اجازه بزرگسالان باشد.
24. داروهاي خود را در مقابل چشم کودکان نخوريد، چراکه کودکان از رفتار بزرگسالان تقليد میکنند و ممکن است دور از چشم والدين داروها را به دهان ببرند.
25. زمانی که شما در منزل نيستيد و کوک را به فرد ديگري میسپارید، کودکان در معرض بيشترين خطر مسموميت قرار دارند.
26. اگر به کودک خود دارو میدهید به او تفهيم کنيد که اين دارو است و از کلماتي مثل آبنبات، شکلات و يا خوراکي استفاده نکنيد.
27. در هنگام استفاده از محصولات شيميايي و پاککننده چنانچه مجبور شديد به زنگ درب ورودي و يا تلفن جواب دهيد، قبل از هر چیز درب ظرف را ببندید و هرگز از کودک خود چشم برنداريد.
28. عمدهترین موارد مسموميت در کودکان در اثر خوردن داروها، مواد شيميايي و محصولات خانگي مانند مواد آرايشي بهداشتي، فرآوردههای شوينده، سفيدکننده ولوله بازکن، لاک پاککن (استون) و گياهان سمي بوده است.
29. مسموميت اتفاقي در اثر بلع نفت در کودکان بسيار خطرناک است. در صورت بلع نفت توسط کودک هر چه سریعتر او را نزدیکترین مرکز درماني منتقل نماييد.
30. اگر کودکی نفت را ببلعد کشنده نیست ولی اگر کودک وادار به استفراغ شود این امر میتواند منجر به مرگ وی شود.
31. کودکان کنجکاوند و ممکن است زمانی که افراد سالمند فامیل در حال مصرف داروهای خود میباشند، کودکان اقدام به چشیدن و یا بلعیدن دارو بنمایند.
32. برای پیشگیری از مسمومیت دارویی کودک دلبندتان، از والدین خود بخواهید داروهای مصرفی خود را دور از دسترس کودکان نگهداری نمایند.
33. کودکان به دلیل روند رشدشان اغلب دست و اجسام اطراف خود را به دهان میبرند. این کار سبب ورود مقادیری از سرب محیط به بدنشان میشود.
34. کودکان 4 تا 5 برابر بیشتر از بزرگسالان، سرب محیط را جذب میکنند.
35. کودکان زیر 5 سال و زنان باردار دو گروه اصلی در معرض خطر در اثر تماس با سرب هستند.
36. اصلیترین عارضهی سرب در تکامل سیستم عصبی کودکان و بهره هوشی کودک بروز مینماید.